fbpx

Cibdol Oil

Werken aan jezelf met deze 10 tips

Werken aan jezelf met deze 10 tips

Werken aan jezelf vind ik één van de belangrijkste dingen die er zijn. Als jij lekker in je vel zit, dan geef je die positieve energie ook mee aan anderen, maar zie je dat ook terug in de resultaten van de dingen die je dagelijks doet. Ik leg je graag uit hoe ook jij kunt werken aan jezelf met deze 10 tips!

Wat houdt werken aan jezelf in?

We zijn gewend om na het werk op de bank te ploffen en de televisie aan te zetten. Iets wat voor onze ontspanning enorm goed is, maar op deze manier werk je niet aan je persoonlijke ontwikkeling. Werken aan jezelf is eigenlijk het leren van belangrijke lessen of het zetten van een grote stap. Dit is bijvoorbeeld heel specifiek het werken aan meer zelfvertrouwen of leren hoe je een eigen blog kunt beginnen.

De 10 tips om te werken aan jezelf

Als je klaar bent om te werken aan jezelf, dan kun je dat doen aan de hand van deze 10 tips. Ik geef hierbij ook voorbeelden van de manieren waarop ik dit zelf toepas en welke hulpmiddelen ik hiervoor gebruik.

1. Lees zelfhulpboeken

Als je kijkt naar zelfhulpboeken op Bol.com, dan vind je maar liefst 500 pagina’s aan boeken. Er zijn zelfhulpboeken over allerlei onderwerpen en eerlijk gezegd zijn dit mijn favoriete boeken om te lezen. Je haalt uit ieder boek wel één belangrijke of meerdere belangrijke lessen, waardoor je iets leest wat echt iets bijdraagt aan jouw leven.

Mijn favoriete zelfhulpboeken die ik op dit moment lees of heb gelezen zijn:

2. Kijk motivatievideo’s en documentaires

In mijn artikel met de 12 gewoontes van zelfverzekerde vrouwen haalde ik het al even aan: het kijken van motivatievideo’s. Het helpt als je positief denkt en dat is gemakkelijker als je jezelf ook omringt met positiviteit. Deze video’s helpen af en toe even om de knop weer om te zetten en geven je de motivatie om ergens 100% voor te gaan.

Als ik merk dat ik een duwtje in mijn rug nodig heb, dan zoek ik een motivational video op YouTube of kijk ik een inspirerende documentaire op Netflix. De aanraders om te kijken op Netflix zijn The Secret en Tony Robbins: I Am Not Your Guru.

3. Spreek af met een coach

Afhankelijk van het gedeelte dat je wilt aanpakken met het werken aan jezelf kun je een type coach zoeken. Er zijn verschillende life coaches die je kunnen motiveren, maar die ook helpen met het stellen van je doelen voor de aankomende tijd. Zelf heb ik ook gesprekken gehad met een life coach en ik zou het zo weer opnieuw doen.

Mocht je het lastig vinden om een life coach te vinden, dan kun je ook beginnen met het kijken in je omgeving. Wie motiveert je, wie geeft je altijd een positief gevoel als je een gesprek met diegene hebt gehad? Je kunt vragen of diegene het ziet zitten om bijvoorbeeld vaker af te spreken en eventueel samen te sparren over dromen en doelen.

4. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Als je nog niet zo bezig bent met positief denken en merkt dat je het lastig vindt, dan kan het heel erg helpen om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je kunt dit bijvoorbeeld iedere avond doen voor je gaat slapen, zodat je ook meteen met een tevreden gevoel in slaap valt. In het begin zul je merken dat je moeite moet doen om dingen te bedenken, maar daarna gaat het steeds gemakkelijker en ben je ook veel dankbaarder voor alles om je heen.

5. Accepteer je fouten

Iedereen maakt fouten, dat is absoluut menselijk. Daarom is het belangrijk om in te zien dat je kunt leren van je fouten. Accepteer daarom de fouten die je hebt gemaakt en nog gaat maken en probeer ze in je hoofd om te zetten naar iets positiefs. Door die ene blunder op je werk weet je bijvoorbeeld wel dat je dit nooit meer op die manier moet aanpakken.

(de tekst gaat verder onder deze afbeelding)

Klik op deze afbeelding om te pinnen op Pinterest

6. Maak een visionboard

Een visionboard kan helpen met het behalen van alle doelen die je hebt. Het werkt extra goed als je hem met aandacht maakt en hem ophangt waar je hem dagelijks ziet. Je kunt hem bijvoorbeeld ophangen op je slaapkamer, zodat je hem ziet iedere keer als je opstaat en wanneer je gaat slapen. Het is leuk om te maken en het is ook nog eens een persoonlijk kunstwerk voor aan de muur!

7. Ga wandelen

Binnen zitten is misschien heerlijk als de regen tikt op het raam, maar het helpt vaak niet om je hoofd leeg te maken. Ga geregeld even naar buiten voor een wandeling. Dit kun je alleen doen, maar ook samen met iemand. Je zult merken dat je tijdens het wandelen vaak nieuwe ideeën opdoet, oplossingen bedenkt, maar ook je hoofd na afloop heerlijk leeg en rustig is.

Als je alleen gaat, zul je ook merken dat het eigenlijk helemaal niet spannend is om dit soort dingen af en toe in je eentje te doen. Dit vergroot je zelfvertrouwen en maakt het juist leuk om bepaalde dingen alleen te doen.

8. Ga naar events

Er worden jaarlijks ook verschillende evenementen georganiseerd op het gebied van zelfontwikkeling. Dit zijn bijvoorbeeld events door inspirerende mensen als Tony Robbins en Michael Pilarczyk. Misschien worden er ook wel dit soort events georganiseerd binnen jouw vakgebied die je enorm interessant vindt.

Ik spreek uit ervaring dat dit soort events je echt een bepaalde energie geven. Na afloop wil je het liefst meteen met allerlei plannen aan de slag en zijn al je problemen eigenlijk geen problemen meer. Ga eens op research wat voor event om te werken aan jezelf bij jou zou passen en boek jouw plaats in de zaal.

9. Een werken aan jezelf vakantie

Naast events zijn er ook hele vakanties om aan jezelf te werken, dit noem je een workation. Je gaat dan op vakantie met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij, bijvoorbeeld ondernemers. Je gaat dan aan de hand van workshops en de gesprekken van elkaar dingen leren, maar ondertussen ben je op vakantie in een prachtig land. Het is werken en vakantie in één.

10. Stel doelen en werk ernaartoe

Al deze bovenstaande tips zullen je vast leiden naar het stellen van doelen. Je hebt bepaalde dingen in je hoofd die je graag wil bereiken, maar je moet nog wel de stappen zetten ernaartoe. Schrijf daarom op wat je precies wilt bereiken en wanneer je dit bereikt wil hebben. Aan de hand hiervan kun je een stappenplan maken om ernaartoe te werken. Zo zet je eerst de maandelijkse doelen op een rij en maak je hier vervolgens een wekelijkse takenlijst van die je inplant in je agenda. Op die manier is het concreet en weet je precies wat je moet doen om je doelen te behalen.

Wat doe jij om te werken aan jezelf?

  • Reacties ( 0 )

  • Geef een reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

TOP